Formálisan is felmentette a Parlament tegnap Renate Webert az ombudsmani tisztségből, miután előző nap tevékenységi beszámolója elutasításával megvonta tőle a bizalmat. A Nép Ügyvédjének felmentése érdekében tartott tegnapi együttes ülésen  247 szavazattal 32 ellenében fogadták el a tisztségviselő visszahívásáról rendelkező határozatot.

A jobbközép kormánykoalíció szerint Weber félreértelmezte hatáskörét, törvény- és alkotmánysértéseket követett el, a gyermekek jogainak védelme, a rendszerszintű helyhatósági korrupció leleplezése helyett a járványügyi intézkedések hátráltatásával igyekezett médiafigyelmet szerezni. A baloldali ellenzék az ombudsman leváltását tartja alaptörvénybe ütközőnek. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelezte: az ellenzék alkotmányossági óvást emel, s bepanaszolja a kormányt Brüsszelben, amiért „a jogállamiságot megsértve, önkényesen elfoglalja” a közszolgálati intézményeket.

Az ombudsman többször került hazánkban a politikai csatározások középpontjába, mivel az alkotmány szerint csak neki van joga alkotmányossági óvást emelni az azonnal hatályba lépő, a Parlament által utólag megvitatott törvényerejű sürgősségi kormányrendeletek ellen.