Egyetlen európai példaként Homoródkarácsonyfalva közbirtokosságának működése, története és szemlélete szerepel egy, a helyi közösségek természetvédelmi szerepét bemutató, nemzetközi kiadványban – derült ki az ICCA Consortium tegnapi sajtótájékoztatóján. Az ICCA az őslakosok és helyi közösségek természetvédelmi tevékenységeinek a világszervezete. A közösség-alapú természetvédelmi koncepció, gyakorlata és tudományos szakirodalma nemzetközi szinten nagy elismertségnek örvend.

Az ICCA Consortium május 20-án (a biológiai sokféleség nemzetközi napjához kapcsolódóan) megjelenő tanulmánykötete (Territoris of Life: 2021 Report) a világ 17 olyan helyi közösségét mutatja be, akik a helyi természeti-kulturális sokféleségért tesznek. 

A romániai közbirtokoságokkal, közösségi tájhasználattal is foglalkozó antropológusok szerint Homoródkarácsonyfalva nagyon jó példa arra, hogy egy helyi közösség és közbirtokosság hogyan tud tenni tudatosan vagy akár észrevétlenül, a hagyományainak a továbbéltetésével is hozzájárulni a helyi természeti-kulturális értékek megőrzéséhez.