A Gázai övezetben több  mint 20 palesztin, köztük kilenc gyermek halt meg az este az izraeli fegyveres erőkkel való összecsapásban.

Jeruzsálemben, a Templom-hegyen több tucat palesztin robbanószerkezetekkel dobálta az izraeli rendőröket, akik gránátokkal és vaktölténnyel válaszoltak a támadásra. Az izraeli rendfentartók soraiból 20-an sérültek meg, a palesztin tüntetők közül pedig mintegy 500-an szenvedtek sérüléseket.

Több mint 150 rakétát lőttek ki palesztin fegyveres csoportok hétfőn Izraelre a Gázai övezetből – közölte az izraeli hadsereg.

Közben az izraeli védelmi minisztériumban vészhelyzeti ülést tartottak este, amelyen részt vett Benjámin Netanjahu kormányfő és a katonai vezetés is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a feszültség  csillapítására intette mindkét felet, leszögezve, hogy a Hamásznak „azonnal be kell szüntetnie a rakétatámadásokat”. Hasonlóan nyilatkozott Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki t elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok elleni palesztin rakétatámadásokat, amelyek hozzájárulnak a helyzet eszkalációjához. Hangsúlyozta, azonnal le kell állítani az erőszakot.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyalt a helyzetről, és diplomáciai források szerint a testület mind a tizenöt tagja aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatosan, azonban az Egyesült Államok, Izrael legfőbb szövetségese úgy vélekedett, hogy az előterjesztett nyilatkozat elfogadása nem segítené a rendezést. Ebben a dokumentumban a kilakoltatások, a telepépítések beszüntetésére, valamint „nyugalomra” és a „szent helyek történelmi status quójának megőrzésére” szólítottak volna fel. Az amerikai kormány beleegyezett a nyilatkozat szakértői megvitatásába, de még nem született kompromisszum.