Legalább 27-en vesztették életüket és 359-en tűntek el a kolumbiai tüntetéseken, amelyek április 28-án kezdődtek egy vitatott adóreform miatt – közölte a bogotái államügyészi és az ombudsmani hivatal helyi idő szerint tegnap.

A halálesetek közül 11 közvetlenül kapcsolatba hozható az eseményekkel, hetet még vizsgálnak, kilenc pedig nem kapcsolódik a történtekhez – tudatták. A sebesültek száma 1506, közülük 680 civil és 826 a biztonsági erők tagja – tették hozzá. A hivatalos adatok sokkal alacsonyabbak, mint amelyeket az megmozdulásokat követő civil szervezetek (köztük a Tremblores) közzétettek: szerintük 37-en estek a rendőrségi túlkapások áldozatául a tüntetések kezdete óta. A tiltakozások, amelyek egy azóta visszavont adóreform-tervezet miatt kezdődtek, folytatódnak az egészségügy tervezett reformja, a rendőri erőszak és a biztonság általános hiánya ellen. Az államügyészi és az ombudsmani hivatal jelezte, hogy 548 feltételezett eltűnést jelentettek náluk. Közülük 189 embert már megtaláltak, 359 hollétének felderítése pedig folyamatban van.

A már tizedik napja tartó országos tüntetések központja továbbra is a Kolumbia északnyugati részén található Cali, az ország harmadik legnépesebb városa. Iván Duque kolumbiai elnök a barikádok eltávolítására szólította fel a tiltakozókat. Duque szerint 733 úttorlaszt építettek április 28. óta, amelyek akadályozzák az üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerellátást. Az államfő tegnap újra jelezte: kész tárgyalni a megmozdulást kezdeményező nemzeti sztrájkbizottsággal a kedélyek lecsillapítása érdekében.

Az ENSZ és az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki a hatósági túlkapásokról érkező jelentések miatt.