Az Európai Unió kész megvitatni az Egyesült Államok által támogatott javaslatot a koronavírus elleni vakcinák szellemi tulajdonjogainak ideiglenes felfüggesztéséről – közölte ma Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke elmondta, az EU  arra szólít fel minden oltóanyaggyártó országot, hogy engedélyezze termékeinek exportját. Néhány ország az orvosi eszközök kiviteli tilalmát rendelte el, mások bezárták határaikat. Az Európai Unió azonban arról gondoskodott, hogy a tilalmakat feloldják – hangoztatta.

Európa a vakcinák legnagyobb exportőre lett. Eddig több mint 200 millió, Európában előállított adag oltóanyagot szállított a világ többi részére – közölte. Az uniós bizottság elnöke kijelentette: az európai oltási kampány sikeres. Jelenleg másodpercenként 30 európait oltanak be az unió területén, ami azt jelenti, hogy naponta több mint hárommillió védőoltást kapnak az európaiak – tette hozzá.

A szellemitermék-védelem ideiglenes felfüggesztésének ötletét a koronavírust érintő vakcinák esetében először a Dél-afrikai Köztársaság és India vetette fel még októberben, és azóta több mint száz ország csatlakozott hozzá, köztük több nyugati állam is.