Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatósága online kerekasztal-beszélgetést szervezett tegnap, a hírügynökségek közötti új együttműködési formák, projektek bemutatása, valamint a meglévők megerősítése céljából.  

Az együttműködés egyik konkrét eredménye, hogy létrejött a hírügynökségek európai központja, „a hírügynökségek európai szerkesztősége”. A projektet a német DPA, a francia AFP, valamint az ANSA olasz hírügynökség képviselői kezdeményezték, majd más európai hírügynökségeket is bevontak. A platform működése a hírügynökségek együttműködésére támaszkodik.

Ezenkívül néhány hírügynökség saját, innovatív projekteket is kezdeményezett. Az eseményen bemutatott egyik ilyen projekt a NewsMapper, a szlovén STA hírügynökség által kifejlesztett, mesterséges intelligencia alapú médiacikk-követő eszköz. A NewsMapper többek között megmutatja, hogy mely cikkeket használják fel a legtöbben, illetve mely kategóriák és témák érdeklik leginkább a többi médiumot. Ez a csúcstechnológiai alkalmazás felkerült az Európai Bizottság 2020 legjobb európai innovációinak listájára.