Az USR-PLUS kész lemondani a miniszterelnök-cseréről, ha biztosítékokat kap a liberális partnerek részéről, hogy nem ismétlődnek meg a Vlad Voiculescuval történtek. Ez derül ki az USR-PLUS képviselőházi frakcióvezetője, Ionuț Moșteanu keddi nyilatkozatából. A politikus az RFI-nek elmondta: készek folytatni a kormányzást Florin Cîțu irányításával, de a koalíciót teljesen új alapokra kell helyezni.

Hangsúlyozta: a kormányfőnek valóban alkotmányos joga bármikor leváltani egy minisztert, de figyelembe kell vennie, hogy – a miniszterekhez hasonlóan – őt magát is egy koalíció szavazataival iktatták be. „A minisztereket a koalíciós pártok jelölik, a hátuk mögött szavazatok vannak, és ezt tiszteletben kell tartani. Az a tény, hogy a szavataink révén mi, együtt ezt az alkotmányos fegyvert Cîțu miniszterelnök kezébe adtuk, nem jogosítja fel arra, hogy használja, illetve ha mégis, csak azután, hogy korrekt és kollegiális módon elbeszélgetünk, érvek és elemzések alapján. Ide akarunk eljutni” – fogalmazott az USR PLUS frakcióvezetője.

A koalíció hétfő esti találkozóján nem jutottak dűlőre a felek. A liberálisok hallani sem akartak a kormányfő leváltásáról, az RMDSZ pedig a kormányzás stabil folytatását és a koalíció további közös munkáját szorgalmazta.

A négyórás tárgyalás után abban állapodtak meg, hogy ma 16 órától folytatják a tárgyalásokat a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltása után kirobbant koalíciós válság elsimításáról.

Sajtóértesülések szerint a liberálisok hajlanak arra, hogy elfogadják az USR-PLUS követelését, vagyis a jövőben a miniszterelnöknek minden átszervezésre vonatkozó döntést egyeztetnie kell előzetesen a koalíciós pártokelnökökkel.