Elegendő számú, 15 750, aláírás gyűlt össze Magyarországon a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! címmel létrehozott európai polgári kezdeményezéshez – közölte ma a Magyar Természetvédők Szövetsége az MTI-vel. Magyarország a 6. EU-tagállam, amely teljesítette az aláírásgyűjtésből a rá eső részt.

A petíció azt szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság a tagországoknak, és az Európai Parlamentnek javasolja a szintetikus növényvédő szerek kivonását a mezőgazdaságból 2035-ig. Sürgetik a biológiai sokféleség helyreállítását is, különös tekintettel a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyekre.

A kezdeményezők a beporzóbarát gazdálkodást támogatásokkal is segítenék, amihez szerintük a kis gazdaságokra alapuló, fenntartható termelést kellene erősíteni. A közös agrárpolitikáról szóló egyeztetések még nem zárultak le, a közlemény szerint ezért különösen fontos, hogy az EU polgárai nyomást gyakoroljanak a politikusokra.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a beporzókat a közvetlen környezetében is segítheti mindenki, akár körültekintő kertgondozással, akár környezetkímélő termékek vásárlásával.