A határozat elfogadására azt követően került sor, hogy halálos fenyegetést kapott a múlt hét végén Maia Morgenstern, a bukaresti Zsidó Színház igazgatója. A fenyegető a színésznő családját és a színház egész társulatát is gázkamrába küldte volna.

A képviselőház felszólította a végrehajtó és a bírói hatalmat, hogy ültesse életbe azokat a jogszabályokat, amelyek az antiszemitizmus visszaszorítására irányulnak, valamint tiltják a fasiszta, legionárius, rasszista vagy xenofób szervezetek és szimbólumok használatát és a háborús bűnösök kultuszát.

Dan Barna, a kormányzó USR-Plus társelnöke a vitában arra is kitért, hogy az idegengyűlölet Temesvár német anyanyelvű polgármesterére, Dominic Fritzre, a palesztin származású katasztrófavédelmi államtitkárra, Raed Arafatra valamint a romániai magyar közösségre is kiterjed.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője felszólalásában hangsúlyozta: a magyar közösség elleni gyűlölet-megnyilvánulásokat gyakran politikai indíttatásból szítják. A politikus szolidaritását fejezte ki Maia Morgensternnel, az illetékes bűnüldöző szervek fellépését sürgette, és a nevelés fontosságát hangsúlyozta.