A francia kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében szombattól az ország egész területére kiterjeszti azokat a korlátozásokat, amelyek Párizsban és további tizennyolc megyében már második hete érvényben vannak.

Az intézkedések legalább négy hétig lesznek érvényesek. A kormány által „harmadik utas” megoldásnak nevezett szigorítás lényege, hogy a fertőzés terjedését olyan intézkedésekkel kívánják megfékezni, amelyekkel nem kényszerítik otthonmaradásra az embereket. A kormány az otthoni munkavégzést ajánlja, az éjszakai kijárási tilalom továbbra is este 7 óra és reggel 6 óra között lesz érvényben, a lakhelyet napközben viszont időkorlát nélkül el lehet hagyni, de csak 10 kilométeres körzetben, a kültéri gyülekezés hat főig engedélyezett, a megyék közötti közlekedés viszont tilos, kivételt csak a halaszthatatlan vagy a hivatalos ügyek jelentenek, ez utóbbi esetben azonban írásos igazolásra van szükség. Csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek nyithatnak ki, de a gyógyszertárakon és élelmiszert forgalmazó üzleteken kívül ebbe a kategóriába beletartoznak a zenei és a könyvesboltok, a fodrászatok, a virágboltok, a barkácsboltok, a cipészek és a benzinkutak is. Az iskolák, az óvodák és a bölcsődék három hétre bezárnak, első héten távoktatás lesz, utána két hétig tavaszi szünet.

Az elmúlt héten a napi esetszám átlaga 36 ezer volt, 100 ezer lakosra 377 fertőzött jut, a kórházakban 28 ezer fertőzöttet ápolnak, a pozitív tesztek aránya 8 százalék. A járvány kezdete óta az elhunytak száma meghaladta a 95 ezret.