Kötelező vételi ajánlatot tett a Romgaz az amerikai ExxonMobilnak a fekete-tengeri földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedésére.

Az amerikai óriásvállalat februárban bocsátotta áruba a részesedését. Korábban a Romgaz vezetősége 20 százalékot akart megvásárolni, de a bukaresti hatóságok végül a teljes 50 százalékos csomag megszerzéséről döntöttek.

A Neptun elnevezésű, 42-84 milliárd köbméterre becsült földgáztartalék kitermelési jogát 50-50 százalékban birtokolja az Exxon és az osztrák OMV.

A Hotnews.ro hírportál úgy tudja, hogy amennyiben a tranzakció létrejön, a román hatóságok felgyorsítják a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvény módosításának elfogadását. A jogszabályt korábban olyan formában fogadta el a román parlament, hogy nem elég befektetőbarát, ezért az OMV 2021-re halasztotta a kitermelés megkezdéséről szóló döntését. A hírportál szerint a bukaresti hatóságok azért nem módosították korábban a jogszabályt, hogy ezzel megkönnyítsék a tranzakció létrejöttét, ugyanis ha túl kedvező befektetői feltételeket állapítanak meg, akkor az Exxon drágábban adhatná el a részesedését vagy akár megtartaná azt.