Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezet ma arról számolt be, hogy munkatársai szemtanúi voltak annak, hogy etióp katonák meggyilkolták egy minibusz négy utasát a forrongó észak-etiópiai Tigré tartományban, ahol november eleje óta folytat offenzívát a hadsereg.

A tegnap éjszaka megosztott közleményben a civil szervezet arról számolt be, hogy etióp katonák rálőttek a szervezet szolgálati járművére és a mögötte haladó két kisbuszra az autópályán. A katonák ezt követően felszólították az utasokat, hogy szálljanak ki a járművekből. A férfiakat különállították a nőktől. Utóbbiakat futni hagyták, majd ezt követően nem sokkal lelőtték a férfiakat – áll a szövegben.

Az etióp hadsereg november elején offenzívát indított a térséget korábban irányító Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, amelyet felkeléssel vádolt. Ezrek haltak meg, százezrek menekültek el otthonaikból a harcok és légicsapások nyomán, legalább 75 ezren a szomszédos Szudánba. A már amúgy is szegény, körülbelül ötmillió lakosú régióban humanitárius katasztrófa alakult ki. Humanitárius szervezetek mindeközben lehetséges háborús bűncselekményekről számoltak be, köztük civilek százainak lemészárlásáról, valamint rendszeres nemi erőszakról és fosztogatásokról.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök kedden ismerte el először, hogy atrocitások történtek Tigré tartományában, és elsőként ismerte el azt is, hogy eritreai katonák is az ország területére léptek, amit korábban az ENSZ és emberi jogi szervezetek rendszeres beszámolói ellenére tagadott.