Az RMDSZ kezdeményezésére 370 millió eurót különített el bölcsődék építésére a kormány az országos helyreállítási tervre szánt összegből – jelentette be a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. Cseke Attila hangsúlyozta: az RMDSZ számára a családok támogatása prioritás.

„Bátorítani akarjuk a gyermekvállalást és segíteni akarjuk a fiatal anyákat abban, hogy visszatérjenek dolgozni a gyermeknevelési szabadság lejárta után. Ehhez új bölcsődékre van szükség, hiszen jelenleg a kisgyermekek 4 százalékának sincs helye a meglévőkben” – hangsúlyozta a miniszter.

A szaktárcavezető elmondta: három különböző méretű építménytípust tervez a fejlesztési minisztérium, ezek épülhetnek fel minden olyan településen, az önkormányzat kérésére, ahol a szükségességük indokolt. A kisebb, 40-50 gyermek befogadására alkalmas, 1.000 négyzetméteres épület körül legalább 500 négyzetméternyi szabadtéri játszótér lesz. A nagyobb, 100-110 gyermek számára épülő bölcsőde 1800 négyzetméteres lesz, a ma bemutatott látványterv pedig a közepes méretű, 60-70 gyermek befogadásra alkalmas bölcsődék kicsinyített mása.