A miniszterelnök menesztette Octva Bjoza helyettes államtitkárt, a Volt Politikai Foglyok Egyesületének elnökét, amiért „megkérdőjelezte a Holokauszt méreteit és a zsidó közösségre próbálja hárítani a felelősséget a kommunizmus romániai meghonosításáért”.

„Ez nem csupán történelemhamisítási kísérlet, hanem veszélyes is a demokratikus értékekre nézve”, és „összeférhetetlen a közméltósággal” – szögezte le a közleményében Forin Citu.

A döntés előzménye, hogy március 12-i keltezésű közleményében az Octav Bjoza által vezetett egyesület virulens hangnemben bírált egy törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében nem részesülhet állami kárpótlásban azok a volt politikai foglyok – vagy leszármazottaik –, akik fasiszta vagy legionárius tevékenységet végeztek.

Közleményében a miniszterelnök rámutat: „Egy demokratikus és civilizált társadalom, amilyen Románia, következetesen elítéli a Holokausztot és az etnikai, szociális és vallási megbélyegzés összes formáját”. A miniszterelnök szerint Octav Bjoza megpróbálta mentegetni a háborús bűnösök tetteit és a leszármazottaiknak bizonyos jogokat kiharcolni a román állam részéről – ami sértő és igazságtalan a kommunizmus és a Holokauszt áldozataira nézve.