Az indiai és a pakisztáni hadsereg megállapodott ma abban, hogy katonáik nem lövik egymást a két országot elválasztó határon át a vitatott hovatartozású Kasmírban.

A két ország katonasága által közösen kiadott közlemény szerint az utóbbi hónapokban gyakorivá vált – olykor halálos áldozatokat követelő – lövöldözések beszüntetése mellett abban is megállapodtak, hogy tárgyalni fognak a térség békéjének helyreállítása érdekében. A pakisztáni hadsereg közlése szerint – amelyben kiemelték a telefonos egyeztetés “baráti légkörét” – tervbe vették egy forródrót kialakítását is. Egy magát megnevezni nem kívánó indiai tisztségviselő szerint Újdelhiben “óvatos optimizmussal” néznek a további megbeszélések elé.

A nukleáris fegyverekkel rendelkező két szomszédos dél-ázsiai ország az 1947-es függetlenné válása óta több háborút is vívott egymással az azóta is vitatott hovatartozású térség miatt, amelynek északkeleti részén, Ladakhban Kínának is vannak területi követelései. A határvonalon gyakoriak az összecsapások.