Az Amerikai Egyesült Államok újra tagja lenne az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán. Blinken videóüzenetben jelentette be Washington döntését, kérve a nemzetközi közösség támogatását.

A tárcavezető megjegyezte: Joe Biden amerikai elnök kormányzatának egyik kiemelt célja, hogy megszüntesse a tanácsban Izraelre irányuló, aránytalan figyelmet.

Donald Trump előző amerikai elnök alatt az Egyesült Államok 2018 júniusában kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, mert az szerinte elfogultan támadta Izraelt, s nem volt elég hatékony a problémák kezelésben. A Biden-kormányzat február elején bejelentette: az Egyesült Államok megfigyelőként visszatért a testületbe. Joe Biden új amerikai elnök január hivatalba lépése óta elődje, Donald Trump számos intézkedését visszafordította.

A tanácsban 47 állam képviselője foglal helyet, három évre választják őket, és legfeljebb két egymást követő ciklusban lehetnek tagok. Feladatuk az emberi jogok védelme és alkalmazásuk elősegítése, az emberi jogok megsértése elleni fellépés, és ajánlások megfogalmazása, beleértve az emberi jogi vészhelyzetek kezelését is.

Az ENSZ Közgyűlése októberben választja meg a tagokat a 2022-24-es időszakra. A tanács munkájában jelenleg Nagy-Britannia, Kína és Oroszország is részt vesz.