Jogerősen elutasította tegnap a Konstanca Megyei Törvényszék a terrorizmus vádjával elítélt székelyföldi Beke István újabb szabadon bocsátási kérelmét. A másodfokú ítélet kivonatát a bíróságok portálján tették közzé.

Korábban hasonló jogerős határozat született a Brassó Megyei Törvényszéken a terrorizmus miatt elítélt másik székelyföldi férfi, Szőcs Zoltán ügyében is.

Beke István feltételes szabadlábra helyezésének a perét azért tárgyalták Konstanca megyében, mert a férfi korábban koronavírussal fertőződött meg, és a feketehalmi börtönből átszállították a Konstanca megyei Poarta Albă börtön kórházába. Beke második szabadon bocsátási kérelmét a Medgidiai Bíróság utasította el első fokon. A bíróság akkor arról is döntött, hogy legközelebb május 25-én kérvényezheti a feltételes szabadlábra helyezését. A két székelyföldi férfi arra hivatkozva kérte immár kétszer a feltételes szabadon bocsátást, hogy a büntetés egy részét letöltötték, és a börtönben jó volt a magaviseletük.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnökét 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) azért állította bíróság elé a két férfi, mert a hatóságok következtetése szerint házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.