Az Alkotmánybíróság (CCR) szerint nem sérti az alaptörvényt az a jogszabály, amely értelmében a 100.000 eurónál kisebb összegű adócsalás szabadságvesztés helyett bírsággal is büntethető, amennyiben a teljes kár megtérül – értesült az Agerpres hírügynökség a taláros testülethez közel álló forrásokból.

A törvény ellen a Legfelsőbb Bíróság, a kormány és a Nép Ügyvédje is alkotmányossági kifogást emelt, a taláros testület azonban tegnap elutasította azt. A bírák azt is kifogásolták, hogy a törvény szövegéből nem derül ki teljesen világosan, mely vádlottak tartoznak a kedvezményezettek közé.

A törvény egyik előírása szerint egyáltalán nem szabnak ki büntetést adócsalás miatt, ha az érintett a nyomozás során vagy az ügy bírósági szakaszában – a jogerős ítélet kimondásáig – megtéríti az okozott kárt, kiegészítve az összeg még 20 százalékával. Az adócsalás megelőzését és visszaszorítását szolgáló 2005/241-es törvényt módosító jogszabály egy alkotmánybírósági döntés nyomán került vissza a parlamentbe.

A törvényt eredetileg 2018. december 19-én fogadta el az alsóház, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azonban alkotmányossági kifogást emelt ellene, és a taláros testület helyt adott beadványuknak.