Az alkotmánybírósághoz fordul a Szociáldemokrata Párt abban az esetben, ha a kormánykoalíció “kierőlteti” Renate Weber elmozdítását a Nép Ügyvédje tisztségből- nyilatkozta Marcel Ciolacu PSD-elnök tegnap este a román közszolgálati televízióban. Ciolacu közölte: Románia Alkotmánybíróságához, valamint az európai szocialista pártcsaládhoz fog fordulni a jogállamiság védelmében, mert semmi nem indokolja, hogy mandátuma közben leváltsák a Nép Ügyvédjét, aki a jogállam egyik intézményét képviseli. A szociáldemokrata politikus azt követően beszélt erről, hogy Ludovic Orban képviselőházi elnök bejelentette, a parlament elindította az eljárást a Nép Ügyvédjének a leváltására.

Orban azzal indokolta az ombudsman elmozdítására irányuló kezdeményezést, hogy Renate Weber a koronavírus-járvány alatt olyan lépéseket tett, amelyek megnehezítették a lakosság egészségének és életének védelmében hozott intézkedések gyakorlatba ültetését, „partizán” módon lépett fel a jogalkotási folyamattal, a parlament által elfogadott jogszabályokkal szemben.

A jogi bizottságoknak két héten belül kell elkészíteniük a véleményezést, majd elküldeniük azt a plénumnak – tájékoztatott az alsóház elnöke.