Európai uniós viszonylatban Románia, Bulgária és Ciprus gazdasága bővült a legnagyobb mértékben a tavalyi negyedik negyedévben az előző három hónaphoz viszonyítva – közölte tegnap az Európai Unió statisztikai hivatala. Az Eurostat szerint az euróövezetben átlagban 0,6 százalékkal, az Európai Unióban 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék 2020 utolsó negyedévében a harmadikhoz képest.

Az előző három hónaphoz mérten a legnagyobb negyedéves növekedést Románia érte el a tavalyi negyedik negyedévben, 5,3 százalékot, ezt Bulgária követi 2,1 és Ciprus 1,4 százalékkal. A legjelentősebb visszaesést Ausztria könyvelhette el mínusz 4,3 tized százalékkal.

Tegnap közölte gyorsjelentését a Román Statisztikai Intézet is. Ennek értelmében tavaly 3,9 százalékkal csökkent a román gazdaság teljesítménye. A negyedik negyedévben a szezonálisan kiigazított adatok szerint 1,7 százalékkal esett vissza a GDP 2019 utolsó három hónapjához mérten, ez előző negyedévhez viszonyítva azonban 5,3 százalékos bővülést jegyeztek.