Kötelezettségszegési eljárás keretében kéri az Európai Bizottság Romániától a gyűlöletbeszédre vonatkozó uniós jog átültetését – közölte Vincze Loránt EP-képviselő az Európai Bizottság írásbeli válaszát idézve.

Az RMDSZ-es képviselő több társával közösen kétszer is írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz a 2019 júniusában az úzvölgyi katonatemetőben történt erőszakos eseményeket követően.

Válaszában Helena Dalli esélyegyenlőségi biztos emlékeztetett: a Bizottság október végén felszólította Romániát, hogy maradéktalanul ültesse át jogrendjébe a gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmény bűncselekménnyé nyilvánítására irányuló uniós jogot. Noha Románia bűncselekménynek nyilvánította a gyűlöletbeszéd erőszakra felbujtó formáját, ha meghatározott személyek csoportja ellen irányul, viszont az nem számít bűncselekménynek, amikor a gyűlöletbeszéd e csoportok valamely tagja ellen irányul.

Vincze Loránt szerint az EB első alkalommal állapítja meg, hogy beavatkozhat azokban az esetekben, amikor egy tagállam szisztematikusan nem tartja be az uniós jogot a gyűlöletbeszédet illetően, vagy ha a nemzeti jogszabályok nem felelnek meg az uniós jognak.