Ma tizedik alkalommal ünneplik világszerte a Rádió világnapját annak emlékére, hogy  1946-ban az ENSZ ezen a napon hozott határozatot saját rádiójának létrehozásáról. Az idei esztendő témája: Új világ, új rádió. 

Az UNESCO szerint az idei tematika tisztelettel adózik a folyamatos alkalmazkodás képessége előtt és mindazon szolgáltatások előtt, amelyeket a rádió nyújt a társadalmak számára.

A romániai rádiózás kezdetei a 20. század elejére nyúlnak vissza: 1908-ban építette ki a Román Tengeri Szolgálat az első adó-vevő állomását Konstancán. Közel másfél évtized múlva 1921-ben született meg az első kormányhatározat egy rádió-távközlési hálózat kiépítéséről, s még öt évnek kellett eltelnie, amíg 1926 márciusában megkezdődött az első próbaadás sugárzása a bukaresti Elektrotechnikai Intézetben felállított kísérleti adóról, majd újabb két évnek, amíg 1928. november 1-jén megindultak a Román Rádió rendszeres adásai Bukarestben. Magyar nyelvű híradó először 1939-ben hangzott el a Román Rádióban, majd néhány éves csend után 1945 május 2-án sugározta első magyar nyelvű műsorát a bukaresti területi stúdió, melynek utódja a ma is szóló Bukaresti Rádió. 

A 2021. évi Rádió világnap altémái: fejlődés, innováció, kapcsolat.