A Bírák Fóruma és a Kezdeményezés az Igazságszolgáltatásért szervezet is bírálta azt, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) nem támogatta szavazatával az igazságszolgáltatásban elkövetett visszaéléseket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) felszámolását, és ‘felháborítónak’ nevezte a CSM álláspontját.

A két szövetség közös közleményében rámutat: az ‘igazságszolgáltatás függetlensége szavatolójának’ alkotmányos égisze alatt, néhány CSM-tag megpróbálta azt az elképzelést kelteni, hogy ‘minden bíró garanciákat kér, hogy nem lesznek visszaélés áldozatai’. A két szervezet úgy véli: ‘kiforgatják’ a Velencei Bizottság szavait azok, akik a ‘hatékony eljárási garanciák’ szókapcsolatból azt a következtetést vonják le, hogy a bírákat soha nem lehet kivizsgálni, és leszögezik: bármiféle ‘szuperimmunitás’ elfogadhatatlan.

Mint ismert, a CSM plénuma 11-8-as szavazati aránnyal negatívan véleményezte csütörtökön az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekmények kivizsgálására létrehozott különleges ügyészség megszüntetéséről szóló törvénytervezetet.