Több mint 6 százalékkal, azaz 209 lejjel nőtt a nettó átlagbér tavaly decemberben novemberhez képest és elérte a 3.620 lejt – közölte az Országos Statisztikai hivatal. A legnagyobb béreket a kőolajfeldolgozó iparban, a legkisebbeket a vendéglátóiparban vihették haza az alkalmazottak.

2019 decemberéhez képest a nettó átlagbér 8,4 százalékkal volt magasabb az elmúlt év utolsó hónapjában. Novemberhez képest a nettó átlagbér növekedése annak tudható be, hogy decemberben negyedéves, éves prémiumokat, illetve a téli ünnepekre szánt juttatásokat fizettek az alkalmazottaknak. A nettó átlagbér legjelentősebben a pénzügyi ágazatban dolgozóknál nőtt, 28,2 százalékkal. Ugyanakkor csökkent a jövedelem a légi szállításban, a közúti szállítási járművek gyártásában. A költségvetési alkalmazottaknál nettó béremelkedés főként a egészségügyben és szociális védelemben dolgozók esetében tapasztalható 6,7 százalék, a különböző kockázati juttatások kifizetése következtében. A közigazgatásban 1,3 százalékos volt az emelkedés, az oktatásban pedig 2,5 százalékos csökkenést tapasztaltak decemberben tavaly novemberhez képest a vakáció miatti óradíjak elmaradása következtében.

1990 októberéhez képest a reálbér növekedése decemberben 242,3 százalékos volt, 13,2 százalékponttal nagyobb, mint 2020 novemberében. (Agerpres)