Tiltakozó akciókat tart csütörtöktől a Sanitas Szakszervezeti Szövetség. Az érdekvédelem elégedetlenségét többek között a közalkalmazotti pótlékok kilátásba helyezett csökkentése és az üdülési csekkek felfüggesztése váltotta ki.

A Sanitas országos tanácsa úgy döntött, hogy a bejelentett intézkedések elleni tiltakozásképpen február 11-e és 19-e között sztrájkőrséget állnak a parlament, a kormány és az illetékes szakminisztériumok székhelye előtt.

Az érdekvédelmi szövetség ugyanakkor figyelmeztet: a költségvetés kidolgozásakor a kormány „teljesen mellőzte” a társadalmi partnerek álláspontját, noha a büdzsével kapcsolatos tervei kihatnak az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók jövedelmére is; ez spontán tiltakozó akciók kirobbantásához vezethet, ami felboríthatja a koronavírus elleni küzdelemben meghatározó szerepet játszó ágazatok tevékenységét.

A Sanitas megengedhetetlennek tartja a bérek csökkentését azok esetében, akik több mint egy éve a frontvonalban küzdenek a járvány ellen, sőt kéri a legalacsonyabb fizetések emelését az egészségügyi szektorban.