Egy friss felmérés szerint a lakosság több mint 55 százaléka beoltatná magát az idén koronavírus ellen, a megkérdezettek csaknem 40 százaléka pedig nem, a többiek még nem döntöttek, vagy nem válaszoltak.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) politika-közigazgatás és kommunikációtudományi karának közös felméréséből kiderült, hogy a harminc év alattiaknál 42, a 60 év felettieknél pedig már 72 százalékos az oltási hajlandóság.

Az oltást elutasítók csaknem fele állította, hogy döntése végleges. Több mint harminc százalékuk a mellékhatásoktól tartva, 27 százalékuk az oltóanyag hatékonyságát megkérdőjelezve, 15 százalékuk az immunizálással kapcsolatos információhiányra hivatkozva utasítja el az oltást, 13 százalékuk pedig nem hisz a SARS-CoV-2-vírus létezésében.

A megkérdezettek több mint két harmada azonban valós egészségügyi veszélynek tartja a világjárványt, és csaknem 77 százalékuk ért egyet azzal, hogy az oltás a leghatékonyabb módja egy betegséggel szembeni védekezésnek. A válaszadók 83 százaléka szerint a Covid-19 elleni oltás beadása csak önkéntes alapon történhet, 16 százalékuk viszont kötelezővé tenné.

A felmérés szerint az országban 54 százalékos a bizalom a Covid-vakcinákra vonatkozó európai uniós engedélyezési eljárásokban. A megkérdezettek 50 százaléka bízik az Egyesült Államok, 45 százalékuk a Románia, illetve 26-26 százalékuk a Kína vagy Oroszország által engedélyezett koronavírus elleni oltásokban.

A 2,8 százalékos hibahatárral készült felmérést január 13. és február 3. között végezték 1200 résztvevő bevonásával.

Egy másik – az Ipsos.Digital közvélemény-kutató által végzett – felmérés szerint a világjárvány kezdete óta Romániában több mint kétszer annyi szappan fogy, mint korábban, a kézfertőtlenítő szerek használata 110 százalékkal emelkedett. A megkérdezettek átlagosan naponta legalább nyolcszor mosnak kezet a korábbi négyhez képest, és kétharmaduk azt állította, a koronavírus-járvány után is ugyanilyen rendszeresen fogja fertőtleníteni a kezét.