Február 10-étől csak legtöbb 72 órával korábban elvégzett, negatív PCR vagy antigén koronavírusteszt felmutatásával lehet belépni Ausztria területére – tájékoztat a külügyminisztérium közleménye, amely szerint az intézkedés február 10-e és 28-a között érvényes. Amennyiben valaki nem tud a határon felmutatni negatív tesztet, azt érkezése után legtöbb 24 órával el kell végeznie.

A külügy megjegyzi, hogy a korábban foganatosított intézkedések érvényben maradnak, azaz az Ausztriába utazóknak az ország területére való belépés előtt regisztrálniuk kell online egy beutazási nyomtatvány kitöltésével. Ugyanakkor az ország területére való belépéskor a beutazóknak be kell mutatniuk a regisztrációkor kapott visszaigazolást elektronikus vagy kinyomtatott formában. Amennyiben az online regisztrációra nincs lehetőség, rendkívüli esetekben kézzel is kitölthető és aláírható a nyomtatvány. Mentesülnek a regisztrációs kötelezettség alól az áruszállítók, az ingázók, az országon átutazó személyek, illetve a halaszthatatlan családi eseményeken (például temetésen) részt vevők.

A külügy arra is rámutat, hogy a regisztrációs kötelezettség mellett március 31-éig még érvényes az az intézkedés, miszerint a magas kockázatú országokból – köztük Romániából – érkezőknek kötelezően 10 napos karanténba kell vonulniuk, amelyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. Mind a karanténnal, mind a teszteléssel járó költségek a beutazót terhelik. Az intézkedések a turistákra is érvényesek.