Hetven kórház egészségügyi személyzete lépett sztrájkba Mianmarban, így tiltakozva a héten végrehajtott katonai hatalomátvétel miatt – áll a délkelet-ázsiai ország civil engedetlenségi mozgalmának ma, a Facebookon közzétett bejelentésében. A mozgalom – amelynek az oldala ma reggelre már mintegy 150 ezer követőt számlált – azzal vádolja a katonaságot, hogy a saját érdekeit a koronavírus-járvánnyal küzdő emberek érdekei elé helyezi.

A mianmari hadsereg hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji, az ország eddigi vezetője mellett több magas rangú politikust is őrizetbe vett. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

Az államcsínyt követően a kormányból eltávolítottak 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt, helyükre pedig 11 új minisztert neveztek ki.

A fegyveres erők közölték, hogy „szabad és tisztességes választást” tartanak, és átadják a hatalmat a győztes pártnak. A választások időpontját nem határozták meg, és hétfőn egy évig tartó szükségállapotot hirdettek ki.