Január 28-tól 10 nappal halasztják el minden olyan személy beoltását, akik a kulcsfontosságú ágazat dolgozóiként regisztráltak a kampányban. Az intézkedésre azért van szükség, hogy az 65 évnél idősebbek, a krónikus betegek oltása, illetve az emlékeztető vakcinák beadása zavartalanul folytatódhasson – jelentette be az oltási kampányt irányitó Valeriu Gheorghiță. A tájékoztatás szerint azokat a személyeket fogják 10 nappal későbbre időzíteni, akik 65 évnél fiatalabbak, nincs semmilyen krónikus betegségük és alapvető tevékenységeket végző személyként regisztrálták őket.

A tájékoztatás szerint az intézkedés mintegy 35 ezer embert érint, és február 9-től folytatódik az érintett érintett kategóriába tartozók oltása. Azokat az embereket, akikre vonatkozik a módosítás, emailben és SMS-ben is értesítik. Az intézkedést az is indokolja, hogy jelenleg 117 ezer adag oltásnyi hiány van, ugyanis a Pfizer/BioNTech vakcina gyártása körüli gondok miatt kevesebb dózis érkezett az országba. A kulcsfontosságú intézmények dolgozói a második szakaszban beoltottak 32 százalékát teszik ki.

Tegnap 43.747 személy kapta meg Romániában a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet adataiból. Ezzel 487.711-re nőtt a beoltottak száma Romániában. Közülük 447.044-en az első dózist kapták meg, 40.667-en pedig az emlékeztető oltást is. A tegnap beoltott személyek közül 70-nél jelentkezett enyhe mellékhatás, amelyek közül tíz helyi, 60 pedig általános jellegű volt.