Kivonja katonai tanácsadóit a Közép-afrikai Köztársaságból Oroszország, amely erről tegnap értesítette az Egyesült Nemzetek Szervezetét. A mintegy 300 katonai oktató a kormányhadsereg kiképzését végezte.

Az orosz ENSZ-misszió a Biztonsági Tanácshoz intézett levelében azt írta, a választások előtt és alatt nyújtott támogatás befejeződött. Az aranyban és gyémántban gazdag, 4,7 milliós Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag.

Az országban december 27-én tartottak elnök- és parlamenti választásokat, amelyek első fordulóját 53 százalékkal Faustin-Archange Touadéra hivatalban lévő elnök nyerte. A felkelők nem fogadják el az eredményt, és a múlt héten elfoglalták a fővárostól mintegy 700 kilométerre található Bangassou városát.

A lázadók tegnap rátámadtak az országban állomásozó ENSZ-erőkre. Az összecsapásban egy burundi katona meghalt, két bangladesi megsebesült. Az orosz erők távozását követően az ország hadseregét a felkelők elleni harcokban ruandai, francia és ENSZ-katonák támogatják majd.