• Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită în România începând cu anul 2011:
-Sinteză: 15 ianuarie, data nașterii poetului național Mihai Eminescu (1850-1889): prozator, dramaturg, ziarist și gânditor
– În emisiunea de sinteză „Săptâmâna în retrospectivă” vorbim despre apropierile literare şi culturale româno-maghiare.
– În emisiunea de sâmbătă „Espressor de creiere” vom difuza un interviu relizat cu membrii formației Grupul Iza din Maramureș, la festivalul Mera World Music, din Mera (jud.Cluj), în anul 2018. Liderul Grupului Iza este Ioan Pop încă de la înființare și cântă la mai toate instrumentele tradiționale: ceteră, braci, tilincă, drâmbă, zongoră, cu vocea , iar în concerte și la vioară cu goarnă. A încercat tot timpul să păstreze autenticitatea, a avut grijă să promoveze numai muzicanți autentici și valoroși, din vatra satului. Ioan Pop a reușit să prezinte Grupul Iza aproape peste tot în țară, dar mai cu seamă în străinătate. De la înființarea Grupului în 1988 și până acum, Grupul Iza a avut concerte în fiecare an peste tot în lume, bucurându-se de un deosebit succes. Info: În cadrul interviului doi membrii formației(Ioan Pop, Ioachim Făt) povestesc despre instrumentele tradiționale sau cele moderne pe care le includ în repertoriul lor, dar și despre cântecele popoulare românești din zona Maramureșului și îndeosebi din Valea Izei, obiceiuri/datini care se păstreză și astăzi și sunt promovate de Grupul Iza prin muzica, atitudinea, portul lor.
– INTERVIU cu KÓSA András László, directorul Institutului Cultural Maghiar din Bucureşti privind greutăţile de organizare a diferitelor manifestări culturale în timpul pandemiei.
– Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe, care şi-a suspendat temporar activitatea cu publicul din cauza pandemiei, a anunţat că îşi va redeschide porţile începând de astăzi, de Ziua Culturii Naţionale. Reprezentanţii instituţiei au menţionat că, în cursul zilei de astăzi, toţi vizitatorii vor avea acces gratuit la expoziţii.
• În Miercurea Ciuc vor funcţiona de săptămâna viitoare trei centre de vaccinare COVID-19 pentru locuitorii din zona reşedinţei de judeţ – au anunţat primăria şi consiliul judeţean.
• Ultima iniţiativă cetăţenească europeană de succes, Minority SafePack, oferă o oportunitate rară de a lua în serios democraţia participativă în Uniunea Europeană, întrucât, anterior, multe iniţiative nu au primit suficientă atenţie sau impact în conturarea legislaţiei UE, a scris, miercuri, Carsten Berg, director de campanie pentru iniţiative cetăţeneşti europene (ECI), într-un articol de opinie de pe portalul de ştiri Euractiv.
• Liderul UDMR Covasna, TAMÁS Sándor, a declarat, că organizaţia pe care o conduce susţine numirea subprefectului Cosmin Boricean în funcţia de prefect al judeţului. Tamas Sandor a declarat, că acesta a dovedit, în primul rând, că este un om cu suflet, parolist, iar de când este în funcţia de subprefect a dovedit că este şi un bun profesionist şi un organizator bun.
• În loc de 10 zile cetăţenii vor trebui să aştepte 30 de zile pentru eliberarea cărţilor de identitate, deoarece din cauza unor probleme tehnice Ministerul de Interne nu poate tipări cu viteza de până acum noile documente de identitate. Până la eliberarea acestora cărţile de identitate vechi rămân valabile.
• Acum aproape 10 ani a fost atât de mare numărul şomerilor raportat la numărul celor care îşi caută un loc de muncă în judeţul Harghita.
• Din cauza achiziţionării vaccinului pe care Comisia Europeană (CE) o desfăşoară cu o încetineală „scandaloasă”, restricţiile nu pot fi încă ridicate – a spus ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior joi, la o conferinţă de presă organizată la Budapesta pe un alt subiect.

Bejegyzés navigáció