Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azonnali lemondását sürgette a Matteo Salvini vezette jobbközép oldal tegnap este azután, hogy a Matteo Renzi vezette legkisebb kormánypárt, az Élő Olaszország visszavonta minisztereit kormányválságot robbantva ki, miközben az Öt Csillag Mozgalom a Contéval való folytatás mellett állt ki.

Salvini kijelentette, hogy az olaszoknak „tehetetlen és a lemondás szélén táncoló” kormány helyett az egészségre, a munka és az oktatás biztosítására van szüksége. Hozzátette, nem érti, miért ne lehetne járványhelyzetben is választásokat tartani.

Matteo Renzi pártja két miniszterével és egy államtitkárával közösen jelentette be az Élő Olaszország (IV) kilépését a 2019 szeptemberében született második Conte-kormányból. Renzi hangsúlyozta, hogy a válságot nem az Élő Olaszország robbantotta ki, hanem a „demokráciát valóvilágként kezelő” Giuseppe Conte, aki képtelen volt arra a „minőségi ugrásra”, amelyre az országnak jelen pillanatban szüksége van. Elemzők rámutattak, hogy Renzi megemlítette egy esetleges harmadik Conte-kormány megalakítását, köztudott azonban, hogy Renzi mindenekelőtt miniszterelnökcserét akar.

Sajtókommentárok szerint az ismeretlenségből érkezett, de jelenleg is az olaszok ötvenöt százaléka támogatását élvező Conténak „esze ágában sincsen félreállni”. A hatóságok a belpolitikai feszültség hatására utcai tüntetésekre készültek fel.