A Kolozs megyei önkormányzaté marad a csucsai Boncza-katély, Ady Endre és felesége Boncza Berta egykori otthona, melyet az utolsó tulajdonos oldalági örökösei próbáltak megszerezni – derül ki a Legfelsőbb bíróság vonatkozó jogerős ítéletéből.

A Kolozsvártól 70 kilométerre nyugatra található kastélyt Octavian Goga román költő és egykori miniszterelnök vásárolta meg 1920-ban az Ady-versekben Csinszkaként emlegetett Boncza Bertától. Goga halála után a költő özvegye, Veturia Goga rendezett be Goga-múzeumot és Ady-kiállítást a telken álló épületekben. A birtokot az özvegy 1966-ban az államnak adományozta azzal a feltétellel, hogy élete végéig ott maradhasson. A birtok az 1989-es romániai rendszerváltozás után a múzeumot fenntartó Kolozs megyei önkormányzat tulajdonába került. A Goga családnak nem voltak gyermekei, oldalági örökösök indítottak pert a birtokért, melynek végén a legfelsőbb bíróság 2015-ben érvénytelenítette az egykori adománylevelet.

A héten kimondott jogerős ítéletében a legfelsőbb bíróság Venturia Goga oldalági leszármazottainak az örökösödési bizonylatát is érvénytelenítette, és a Kolozs Megyei Tanácsot jelölte meg az ingatlanok tulajdonosaként.