Álláspontot kér Molnár Zsolt ombudsman-helyettes Sorin Ion oktatási minisztériumi államtitkártól az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az iskolák újbóli megnyitására vonatkozó ajánlásával kapcsolatban. A szaktárcának küldött átiratban Molnár Zsolt hangsúlyozza: olyan országok, amelyekben több mint 20 ezer új koronavírusos megbetegedést jegyeztek naponta, az iskolákat nyitva tartották, szigorú higiéniai és távolságtartási szabályok és maszkviselési kötelezettség mellett.

Az ombudsman-helyettes idézi a Szülői Egyesületek Országos Szövetsége által végzett közvélemény-kutatás eredményét, amely szerint a szülők csaknem fele úgy véli, hogy az iskolák bezárása nem szolgálja az oktatási rendszer javát. Molnár Zsolt nyomatékosítja: „Az iskolák bezárásáról szóló döntés nem tért ki egy olyan intézkedéstervre, amely alkalmazható lenne azokban a térségekben, ahol az online oktatás nem működik”.

Molnár Zsolt hangsúlyozza, az ebben az időszakban készült nemzetközi tanulmányok nem igazolják, hogy a járvány eleje óta sok fertőzési góc alakult volna ki iskolákban, sőt: a WHO október 21-i jelentése értelmében kimutatták, hogy a koronavírussal diagnosztizált gyerekek többsége otthon fertőződött meg.