Klaus Johannis visszaküldte tegnap a Parlamentnek a gyerekpénzt szabályozó kormányrendeletet elutasító törvényt.  Az államfő közölte: a kormány a gyerekpénz lépcsőzetes növelését írta elő, oly módon, hogy az összeg biztosítható legyen a jelenlegi körülmények között.

Amennyiben gyakorlatba ültetnék a parlament által jóváhagyott 2020/14-es törvényt, a gyerekpénz kifizetésére elkülönítendő összeg 14 milliárd lejre rúgna – érvel Johannis, aki rámutat: a törvény nem jelöli meg a megduplázott gyerekpénz kifizetéséhez szükséges pénzalapok forrását. Az államfő szerint a jelentős pluszkiadás nemcsak magát a gyermekvédelmi rendszert veszélyeztetné, hanem a román állam működésének egészét is.

A Képviselőház augusztus 19-én utasította el az 1993/61-es törvény 3. cikkelyét módosító 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet, amely a gyermeknevelési támogatás (gyermekpénz) többlépcsős emelését írja elő. Az elutasított sürgősségi rendelet előírta a gyerekpénz megduplázását, azonban a növelést szakaszokra osztotta.