Hétfőtől, november 16-ától két hétre karantén alá vonják Nagyszebent – közölte tegnap Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője. Az erre vonatkozó döntést egy sürgősségi jelleggel összehívott gyűlésen hozták meg tegnap. Ugyancsak karantén alá kerül Nagytalmács (Tălmaciu), Nagydisznód (Cisnădie) és Sellenberk (Şelimbăr).

Arafat közölte: a hétvégi napokon a nagy bevásárlóközpontok is bezárnak, csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és az állateledelt forgalmazó boltok maradhatnak nyitva. Az üzletek 21 óra helyett már 20 órakor bezárnak, a teraszokon is felfüggesztik a kiszolgálást a karantén idejére. Az üzletekben nyolc négyzetméteren maximum egy ember lehet. Délelőtt 10 és 13 óra között a 65 év fölöttiek mehetnek vásárolni. A vallási szertartásokat, istentiszteleteket, miséket csak szabad ég alatt lehet megtartani a következő két hétben az említett településeken – mutatott rá Arafat.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) adatai szerint az országban Szeben megyében a legmagasabb a fertőzöttségi arány: 7,78 ezer lakosra vetítve (egy nappal korábban ez az arány 7,4 ezrelék volt).