• Astăzi este Ziua Limbii Maghiare în România. Aceasta este serbată începând cu anul 2015 când parlamentul a adoptat legea de instituire a acestei zile. În Ungaria Ziua Limbii Maghiare este serbată oficial din 2011 şi aminteşte de faptul, că în 1844 a fost adoptată legea care desemna limba maghiară ca limbă oficială în administraţie şi învăţământ.
  • Municipiul Sfântu Gheorghe va participa la seria de programe organizate în cadrul „Veszprém-Balaton – Capitală europeană a culturii 2023”. Acordul privind colaborarea a fost semnat, joi, în spaţiul virtual de primarii reşedinţelor de judeţ, înfrăţite cu 30 de ani în urmă.
  • Municipiul Gheorgheni este prima localitate din judeţele Harghita şi Covasna, care a apărat în faţa instanţei inscripţia în maghiară „Városháza” de pe faţada primăriei, a anunţat joi pe blogul său Zsolt Árus, preşedintele Fundaţiei Observatorul Secuiesc, care asigură sprijin juridic în acest proces. Rezumatul sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti cu o săptămână în urmă a fost publicat şi de portalul instanţelor de judecată din România. Completul de judecată a admis excepţia pârâtului şi a revizuit sentinţa în primă instanţă, constatând că reclamantul, Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) este lipsit de interes, respingând astfel acţiunea acestuia în scopul înlăturării inscripţiei, fără rejudecare.
  • În această toamnă în judeţul Harghita aproape că nu au fost raportate pagube produse de urşi, ceea ce se datorează recoltei bogate de fructe şi ghindă din pădure, iar animalele sălbatice mari nu au mai părăsit această locaţie. Se poate spune, că este un an norocos, deoarece populaţia de animale este în creştere – afirmă reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare şi pescuit din zonă.
  • Un nou eveniment civic organizat de Asociația Fitness Tribe din Sfântu Gheorghe s-a încheiat. De data aceasta, aproximativ 30 de alergători s-au încumetat să facă parte din provocarea numită „Hai și aleargă”. Mulți dintre aceștia s-au aflat la început de drum, însă au dat dovadă de o adevărată performanță la final. Birtalan Csanád, coordonatorul proiectului spune, că în cadrul programului de 5 săptămâni au fost participanţi care au reușit să ajungă să termine o alergare constantă de 5 km, dar au avut și unii care au reușit să alerge 10 km.
  • Institutul de ştiinţe ale Dreptului din cadrul Universităţii Sapientia împreună cu Asociaţia Muzeul Ardelean, secţia Juridică, Economică şi Ştiinţe sociale organiyeayă astăzi o conferinţă online despre provocările actuale ale dreptului european în domeniul media, în cadrul căreia principalele teme vor fi legate de protecţia datelor personale, lucrul de acasă, provocările mediului tehnologic schimbat sau ce poate însemna Black Friday în România în perioada pandemiei.

Bejegyzés navigáció