A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az ellenséges nyugati országok „muzsikájára táncoló báb” – jelentette ki tegnap Kim Szong, Észak-Korea ENSZ-nagykövete a világszervezet közgyűlésén. Kim Szong egyben elutasította a NAÜ információit a kommunista ország nukleáris programjáról.

Mint mondta, ezek „durván eltorzított” értesülések, amelyek feltételezéseken, illetve kitalációkon alapulnak. Szong szerint a NAÜ-ből nemzetközi szervezetként hiányzik a függetlenség és a tárgyilagosság, és „nem több a nyugati államok politikai eszközénél”. „Ez a jelenlegi értékelésünk a NAÜ-rõl, és ez volt több mint húsz éve is” – húzta alá az észak-koreai diplomata felidézve, hogy országa 1994-ben kilépett a szervezetből. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója előzőleg nagyon sajnálatosnak nevezte Phenjan nukleáris tevékenységét, amely szerinte egyértelműen sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait.

A NAÜ ellenőreit 2009-ben utasították ki a kommunista országból. A szervezet szeptember elsején közzétett jelentésében közölte, hogy szakértõi készen állnak visszatérni Észak-Koreába, ha Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ezt jóváhagyja.