A világjárvány felgyorsítja a munkavégzés átruházását az emberekről a robotokra – derül ki a Világgazdasági Fórum által készített tanulmányból. A robotok 85 millió munkahelyet számolnak fel a közepes és nagyvállalatoknál a következő öt évben a COVID-19 járvány által felgyorsított változások során. Ez az egyenlőtlenségek fokozásával fenyeget. A tanulmány szerint a munkahelyüket megőrizni szándékozó alkalmazottaknak a következő öt évben új szakmát kell tanulniuk, 2025-re pedig a munkáltatók fele-fele arányban osztják meg a feladatokat az emberek és gépek között. A munkahelyek létesítése általában lassul és egyre inkább belendül az állások felszámolása, ugyanis a cégek világszerte inkább a technológia vívmányait használják fel az adatbevitelre, könyvelésre és különböző adminisztratív feladatok elvégzésére.

A jó hír az, hogy több mint 97 millió munkahely létesül az egészségügyben és a gondozásban, valamint a tartalom gyártásban – tette hozzá a genfi székhelyű Világgazdasági Fórum.

A tanulmány készítése során megkérdezett vállalatok mintegy 43 százaléka mondta késznek magát arra, hogy csökkentse a munkaerőt a technológia bevezetésével, 41 százalékuk az alvállalkozók felhasználásának kiterjesztését tervezi, míg 34 százalékuk a munkaerő bővítésén gondolkozik a technológia bevezetése következtében.