Elmarasztalta tegnap Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) amiért megsértette két pakisztáni diák emberi jogait, amikor terrorizmusgyanúval kiutasította őket az országból. A két, Nagyszebenben tanuló fiatalt 2012. december 5-én a bukaresti táblabíróság 15 évre nemkívánatos személyeknek nyilvánította. Később a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette a döntést, elutasította Ramzan és Adeel Muhammad fellebbezését, így 2012. december 27-én kitoloncolták őket az országból.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) azzal gyanúsította a pakisztáni diákokat, hogy az al-Kaida terrorszervezetnek segítettek egy, a karácsonyi ünnepekre időzített romániai merénylet előkészítésében.

Az EJEB szerint Románia nem tartotta be a külföldiek kiutasításának eljárási szabályait, csak általánosságokat közölt az ellenük felhozott vádakról, nem pontosította, hogyan veszélyeztették a nemzetbiztonságot, ezért tíz-tízezer eurós erkölcsi kártérítést kell fizetnie nekik és meg kell térítenie számukra az 1365 eurós perköltséget.