Az Egészségügyi Biztosító Pénztárral kötött szerződések felbontásával fenyegetnek a családorvosok, amennyiben arra kötelezik őket, hogy a koronavírusfertőzéssel diagnosztizált betegek otthonaiba menjenek.

A Családorvosok Szövetségének alelnöke, Raluca Zoițanu elmondása szerint az Egészségügyi Minisztérium illetékeseivel való egyeztetést követően most arra arra várnak, hogy figyelembe vegyék az orvosok véleményét is. Az alelnök rámutatott: több olyan családorvos is dolgozik a rendszerben, akik előrehaladott koruk, és krónikus betegségeik miatt nem vállalják a fertőzöttek látogatását.

A családorvosok úgy vélik, ez az állami vagy magán mentőszolgálatok feladata, mivel ezek az intézmények erre a feladatra külön szerződést kötöttek az egészségügyi biztosítóval. Raluca Zoițanu elmondta, a családorvosok naponta vizsgálják a krónikus betegeket és telefonon tartják a kapcsolatot a COVID 19-el diagnosztizált páciensekkel, így a kiszállás nem is férne bele a napi konzultációk keretébe.

Az alelnök azt is elmondta, hogy Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a COVID-betegek állapotának 14 napos megfigyelésére 100 lejt ajánlott páciensenként, de a családorvosok 200 lejt kértek, pihenőnapokon pedig ennek az összegnek a kétszeresét.