Az olasz pénzügyőrség őrizetbe vette Cecilia Marognát, aki ellen a Vatikán elfogatóparancsot rendelt el – közölték a hatóságok tegnap este. Marogna a szeptember 24-én lemondott Angelo Becciu bíboros „bizalmasaként” vált ismertté, akinek fél milliárd eurót utalt át a szentszéki államtitkárság.

A Vatikán nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a 39 éves olasz nővel szemben sikkasztás vádjával. Cecilia Marognát az olasz fél átadja a vatikáni hatóságoknak. A nő egy Szlovéniában bejegyzett non profit szervezetet működtetett, amely Afrikában és Ázsiában tervezett humanitárius projektekre több mint ötszáz millió euró finanszírozást kapott a szentszéki államtitkárságtól, amikor a hivatal helyettes vezetője Angelo Becciu bíboros volt. Mint kiderült, a magát menedzsernek és nemzetközi közvetítőnek nevező Cecilia Marogna a pénzből kizárólag személyes költségeit fedezte, luxuscikkeket vásárolt belőle.

A bíborosi címéről is lemondott Becciu 2011 és 2018 között a vatikáni kormányként ismert szentszéki államtitkárság harmadik számú vezetőjeként dolgozott. Mandátuma idején sor került egy több mint 200 millió eurót érő londoni ingatlan megvásárlására, melyen a Vatikán a számítások szerint legalább 450 millió eurót veszített. A vatikáni ügyészségnek az olasz sajtóban közölt vádirata szerint Angelo Becciu és társai további több száz milliót tulajdonítottak el a pápai állam hivatalaitól, többek között a a Péter-filléreket, a világ minden részéből a Vatikánba érkező pénzadományokat őrző egyházi számlákat is kiürítették.