A válsághelyzet ellenére a politikai pártok jelentős összegeket költöttek a nemrég véget ért helyhatósági választási kampányban. Az Expert Forum agytröszt összesítése szerint a kampányfinanszírozások teljes összege 185 millió lejre, vagyis kb. 40 millió euróra tehető.

A legtöbb hozzájárulást a Nemzeti Liberális Párt jelentette be, az összeg 30 százalékát, majd a Szociáldemokrata Párt következik 25 %-kal. A liberálisok ezenkívül 1,75 millió lej szubvencióval, a szociáldemokraták 3,6 millió lej saját bevétellel egészítették ki a kampánybüdzséjüket.

A jelöltek által bevallott kampányalap legnagyobb része (82 százalék) saját forrásból származik, a legkevesebb (1,3 %) pedig adományokból gyűlt, a fennmaradó részt kölcsönökből finanszírozták. A legtöbb adományt, 326 800 lejt a nyertes bukaresti főpolgármester-jelölt, Nicuşor Dan kapta.

A legtöbb kölcsönt a liberális jelöltek vették fel, messze megelőzve a többi pártot. Az USR jelöltjeinek mindössze negyede folyamodott kölcsönökhöz.

Az Expert Forum jelentése rámutat: a kampányfinanszírozás továbbra is homályos, ezért javasolja a parlamentnek a pártfinanszírozási törvény módosítását úgy, hogy az adományozók mellett a jelölteket meghitelező magánszemélyek identitása is kötelezően nyilvánosságra kerüljön, ha a tranzakció öt bruttó átlagbért meghaladó összegre vonatkozik.