Az országban egyedülálló gazdaságélénkítő programokat indított a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, amely év végéig 15 millió lejjel támogatja a városban bejegyzett vállalkozásokat, ám a cégek részéről hozzáadandó önrészekkel együtt összesen 40 millió lejnyi beruházás valósulhat meg.

Mivel a sepsiszentgyörgyi városháza megkapta a Versenytanács jóváhagyását, október 5-től, hétfőtől két de minimis jellegű támogatási programot hirdetett meg a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül. Az egyik támogatás keretében 50 százalékos önrész mellett 50.000 eurót igényelhetnek azok a sepsiszentgyörgyi cégek, amelyeknek a járvány miatt csökkent a forgalmuk és profitjuk. A szépmezői ipari parkba betelepült vállalkozások 75 százalékos önrész mellett 50.000 eurót igényelhetnek. Mindkét esetben a támogatás megkétszereződik, ha a pályázó sepsiszentgyörgyi vállalkozástól vásárol.

Édler András a kereskedelmi kamara elnöke szerint a támogatásokat néhány egyszerű nyilatkozattal lehet igényelni ám sietni kell, mert szűkösek a határidők. A pályázati útmutatót az iparkamara.ro oldalon lehet tanulmányozni.