Jobb alapokra kell helyezni a japán-dél-koreai diplomáciai kapcsolatokat, amelyek súlyos károkat szenvedtek az utóbbi években – jelentette ki ma Szuga Josihide új japán miniszterelnök miután telefonon beszélt Mun Dzse In dél-koreai elnökkel.

A két ország vezetője tavaly decemberben tárgyalt legutóbb, Szuga elődje, Abe Sindzó egy Kínában megrendezett csúcstalálkozón beszélt Munnal. A japán-dél-koreai kapcsolatokat a Koreai-félsziget 1910-1945 közötti japán megszállásáig visszanyúló történelmi sérelmek és viták mérgezik. Az új keletű vitát az váltotta ki, hogy a dél-koreai legfelsőbb bíróság úgy döntött: a hajdani kényszermunkások, illetve leszármazottaik kártérítést követelhetnek Japántól. Tokió szerint azonban ez a döntés ellentétes a két ország közötti 1965-ös szerződéssel, amelyben normalizálták kétoldalú kapcsolataikat és lezárták történelmi vitáikat. A nézeteltérés miatt az utóbbi években Japán és Dél-Korea különböző kereskedelmi korlátozásokat vezetett be egymás ellen.

Abe augusztus 28-án jelentette be lemondását romló egészségi állapotára hivatkozva. Szugának, akinek közvetlen diplomáciai tapasztalata elmarad elődjétől, az egyik legnehezebb feladata várhatóan az lesz, hogy megbirkózzon az Egyesült Államok és Kína közötti egyre nagyobb feszültséggel – adja hírül az MTI.