A koronavírus járvány miatt rendkívüli egészségügyi intézkedésekkel kezdődött meg az új tanév. 12.423 tanintézményben zöld forgatókönyv, 4.915 egységben sárga és 263 intézményben piros forgatókönyv szerint kezdődik a tanítás – jelentette be Monica Anisie oktatási miniszter.

Tizenegy olyan megye van, ahol egyetlen tanintézmény sem kezdi a tanévet a piros forgatókönyv szerint. Hargita, Krassó-Szörény, Hunyad, Ialomiţa, Bihar, Vâlcea, Tulcea, Botoşani, Beszterce-Naszód, Kovászna és Vaslui megyéről van szó. Ezekben a megyékben a tanítás a zöld, vagy a sárga forgatókönyv szerint fog kezdődni az oktatási intézményekben.

Az 1-es, vagyis zöld forgatókönyv szerint az óvodások és az iskolások teljes létszámban jelen lesznek a tanteremben, az egészségügyi óvintézkedések betartásával. A 2-es, vagyis sárga forgatókönyv azt jelenti, hogy az óvodások, az elemi osztályosok, a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek teljes létszámban jelen vannak, a többi osztály tanulói felváltva járnak iskolába, egy-két hetente cserélnek. A 3-as, vagyis piros módszer szerint minden gyermek on-line vesz részt az órákon.