Oroszország és Kína megállapodott a szoros együttműködés folytatásáról az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja csúcstalálkozójának összehívása ügyében – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, a kínai hivatali partnerével Vang Jivel tegnap Moszkvában megtartott közös sajtótájékoztatóján.

Lavrov hangsúlyozta: Moszkva és Peking síkraszáll az ENSZ központi szerepének megerősítése mellett a világot érintő ügyekben. Mint mondta, a két nagyhatalom továbbra is szorosan együttműködik abban, hogy tető alá hozza az ENSZ BT öt állandó tagja – Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország – Vlagyimir Putyin orosz elnök által kezdeményezett csúcstalálkozóját. Lavrov és Vang megállapodott, hogy országaik nemcsak az ENSZ-ben, de más multilaterális szervezetekben, egyebek között a G20- és a BRICS-csoportban is kooperálnak.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy kínai vendégével és a BT-tagok többségével együtt elutasítja az iráni atomalku lebontását célzó amerikai törekvéseket és Washington Teheránnal szemben foganatosított „illegitim egyoldalú akcióit”. „Megállapítottuk, hogy Washington lépései destruktív természetek és aláássák a globális hadászati egyensúlyt.” – fogalmazott Lavrov.