• INTERVIU cu BENŐ Attila și PÉNTEK János, autorii monografiei intitulată ”Limba maghiară în România (Transilvania)”. Lucrarea este ultimul volum publicat al seriei ”Limba maghiară la sfârșitul secolului al 20-lea în Bazinul Carpatic”, apărută la Editura Gondolat din Budapesta și Societatea Muzeului Ardelean din Cluj Napoca.
  • INTERVIU cu MOLNÁR Vilmos redactorul volumului ”Viața și activitatea luiKőrösi Csoma Sándor în lumina noilor descoperiri ale cercetătorilor”. Lucrarea este al 76-lea volum al seriei ”Biblioteca Secuiană”.
  • ROSKA Botond, neurobiologul maghiar care lucrează la dezvoltarea unui tratament pentru orbire şi care îşi desfăşoară activitatea de cercetare în Elveţia, a fost desemnat câştigătorul de anul acesta al Premiului European pentru Ştiinţă Körber. Distincţia, care este una dintre cele mai mari din lume în domeniul ştiinţei şi care este însoţită de o primă de un milion de euro, i-a fost acordată luni, la Hamburg.
  • Programul Collegium Talentum pentru promovarea talentelor în Bazinul Carpatic poate continua şi în perioada noului an şcolar, a spus POTÁPI Árpád János, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului, luni, la o conferinţă de presă de la Budapesta. Obiectivul fundamental al acestui sistem este formarea elitelor în regiunile din afara Ungariei, asigurarea noilor generaţii de profesori, oameni de ştiinţă şi intelectuali în general. În fiecare an sunt admişi în acest program aproximativ 80 masteranzi sau doctoranzi.
  • Organizaţia Patronală a Turismului Balnear a iniţiat o petiţie online pentru redeschiderea piscinelor din interior şi a staţiunilor balneare, deoarece România este singura ţară din Uniunea Europeană unde aceste activităţi sunt încă suspendate. În celelalte ţări ale UE piscinele de interior şi tratamentele balneare au fost redeschise deja la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie.
  • La Cluj-Napoca are loc concertul susținut de violonistul Alexandru Tomescu – Vioara Stradivarius Elder Voicu şi artistul argentinian de bandoneon, Omar Massa, în cadrul celei de-a XIII-a ediţie a Turneului Internaţional Stradivarius, numit „PIAZZOLLA 99”, care continuă în acest an cu o serie de 12 concerte în România, în perioada 3-20 septembrie, în aer liber. Turul din Transilvania al concertelor se va încheia pe 14 septembrie la Ghimeş-Făget.
  • Urmărim Festivalul Astra Film Festival Open Air (4-13 septembrie), care include proiecții de film, întâlniri cu autorii, discuții, programe speciale și concerte. Evenimentele vor avea loc la Muzeul Astra și în Centrul Istoric al Sibiului. Ediția 27 a festivalului va avea și o parte online: Astra Film Festival Online (în perioada 16-25 octombrie).
  • ANIVERSARE: În data de 8 septembrie 1951 s-a născut MARKÓ Béla, politician român de naţionalitate maghiară, fost preşedinte al UDMR în perioada ianuarie 1993 – februarie 2011; viceprim-ministru în Cabinetul Boc (din decembrie 2009); fost ministru de stat în Cabinetul Tăriceanu pentru coordonarea activităţilor din domeniul culturii, învăţământului şi integrării europene (decembrie 2004 – iulie 2007); scriitor şi traducător.

Bejegyzés navigáció