A Magyar Távirati Iroda szerint több ezren, az AFP francia hírügynökség szerint több tízezren tüntettek pénteken Washingtonban a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen. A megmozdulást a meggyilkolt polgárjogi harcos, Martin Luther King tiszteletes által 57 éve, 1963. augusztus 28-án szervezett antirasszista menet emlékére tartották. Az amerikai történelmi emlékezet részévé vált rendezvényen mondta el Martin Luther King híres, “Van egy álmom” kezdetű beszédét.

A pénteki demonstrációt – csakúgy, mint az 1963-asat – az amerikai főváros szívében, a Lincoln-emlékműnél tartották. Fő szónoka Al Sharpton tiszteletes – polgárjogi aktivista – volt, de beszédet mondtak más politikusok és aktivisták is. Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje videóüzenetet küldött. Az összegyűltek nemcsak az 1968-ban meggyilkolt Martin Luther Kingre és a fekete polgárjogi mozgalomra emlékeztek, hanem a nemrégiben rendőri erőszak következtében meghalt vagy megsebesült afroamerikaiakra is.

Al Sharpton úgy fogalmazott: “az álmodozót megölhettétek, de az álmot nem ölhetitek meg”. Felszólalt George Floyd testvére és a héten, szintén rendőri intézkedés közben a wisconsini Kenoshában hátba lőtt, de szerencsére életben maradt Jacob Blake apja is.

A beszédet mondók egy része rendőrségi és igazságügyi reformot szorgalmazott, és majdnem mindenki hangsúlyozta a részvétel fontosságát a november 3-án tartandó elnökválasztáson.