Támogatást kapnak a szülők abban az esetben, ha az iskolai órákat meg kell majd szakítani a járványhelyzet miatt – jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök. A kormány egyik szülő bérének 75 százalékát fogja fizetni.

Rugalmas intézkedésről van szó, hiszen a járványhelyzet is különbözik településről településre – mondta Ludovic Orban. Az intézkedéseket nem általánosan vezetik be. Helyileg fognak dönteni a nyitvatartásról. A miniszterelnök elmondta: minden iskolának rendelkeznie kell egy online platformmal a tananyag eléréséhez, amennyiben a járványhelyzet súlyosbodna. Szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy internetelérést biztosítsanak a félreeső településeken is.

A kormányfő tegnap az éttermek újranyitásáról is beszélt. Ezt két szakaszban képzelik el: először a szállodák nyithatnának ki, amennyiben a járványügyi körülmények kedvezőek lesznek. Hozzátette: az enyhítő intézkedések az étteremtulajdonosok számára is kedvezőek kell legyenek, akiknek garantálniuk kell majd az egészségügyi óvintézkedések betartását.